EFOP-3.3.5-19

Nemzeti és kulturális identitás, hagyományőrzés, anyanyelvápolás

A választott témahetünk “A Reneszánsz Magyarországon” – ezért választottuk Visegrádot. Célunk az volt, hogy a gyerekek ismeretei  és élményei bővüljenek a reneszánsz kori Magyarországról és ehhez kapcsolódóan Mátyás király udvari kultúrájáról. Ismerkedjenek a korabeli szokásokkal, táncokkal, életmóddal. A választott helyszín maximálisan megfelelt a kitűzött céljainknak. 21-én érkeztünk a tábor helyszínére. Az időjárásra nem lehetett panaszunk a nagy melegben elfoglaltuk a számunkra kijelölt 2 faházat, mindenki lelkesen kiválasztotta a saját szobáját. Megbeszéltük a napirendet és meghirdettük a két ház közötti tisztasági versenyt. Az elfogyasztott ebéd után elindultunk az első természetismereti sétánkra. Kértük a Föld Anya védelmét a hétre. Mivel a táborozásunk célja a reneszánsz történelem, ezt a természetismerettel mélyítettük el.

Kedden megkezdtük a történelmi sétánkat a Fellegvárba. Minden fontos információt megtudtunk a várban élő királyokról, a Salamon torony történetéről. A várban kipróbálhattuk a középkori kínzóeszközöket. Csodálatos panoráma tárult elénk a Duna-kanyarról.

Folytatva a napot, délután kipróbálhattuk a középkori játékokat. Nagyon vidámra sikeredett a délután, jót szórakoztunk, nevettünk a ma primitívnek tűnő játékokon.

Vacsora után hozzákezdtünk a reneszánsz kiállítás szervezéséhez, valamint a napi élmények rajzban való megörökítéséhez és a naplók vezetéséhez, írásához. (minden nap takarodó előtt ez volt a feladat) Szerdán reggeli után nyakunkba vettük az erdei turista útvonalat Visegrádra (6km), ahol buszra szálltunk és elindultunk Szentendrére. A kánikulára való tekintettel fagyizással enyhítettük a hőséget. Ezután ajándékokat vásároltunk. Majd levonultunk a Duna-partra, cipőnket levéve a vízben hűsítettük magunkat és kacsázással szórakoztunk.  Nagyon jól éreztük magunkat. Kicsit körülményesen, de szerencsésen megérkeztünk Visegrádra. Elcsigázva vettük nyakunkba a 6 km-s utat a táborig. Élményekkel gazdagon, fáradtan tértünk nyugovóra. Csütörtökön természetismereteinket bővítettük, a Vadaskertben élő állatokat néztük meg, nagyon érdekes történeteket hallotunk. Délután megtudtuk hogyan lesz a makkból bútor. Másfél órás erdei sétán szemlélhettük meg. Jól elfáradtunk. Uzsonna után az Internet segítségével a Reneszánsz táncok világát ismertük meg. Ezzel is bővültek ismereteink a zene, képzőművészet, irodalom terén. Az utolsó napot nagyon vártuk – a hajókirándulást. Csodálatos egy órás hajózás után érkeztünk Zebegénybe, a festői szépségű településre. Megtekintettük a Hajómúzeumot, ahol igazán érdekes látnivaló fogadott, egy hajóskapitány útjai során összegyűjtött emlékek, tárgyak lettek kiállítva. Este mindenki elmondta hogy érezte magát a héten, milyen új ismeretekkel bővült történelmi tudása és a természet iránti szeretete, védelme. Kellemesen elfáradva, élményekkel teli utaztunk haza. Köszönjük alehetőséget a gyerekek nevében is.

cof

A bejegyzés kategóriája: Egyéb kategória
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.